Емигранти

"Емигранти"

Автор: Славомир Мрожек

Продукция на: Театър „Мелпомена“ и ДТ „Никола Вапцаров”- Благоевград

Разпространител: Театър "Мелпомена"

Сценография и костюми: Антония ПоповаРежисьор: Асен Блатечки

Актьори: Асен Блатечки, Калин Врачански

Времетраене: 100 мин.

Емигранти
Емигранти
Емигранти
Емигранти
В  пиесата си  „Емигранти“ (1974) Славомир Мрожек представя  проявата на безплодните опити за себереализация. Мрожек описва картина на съжителството на двама сънародници – интелектуалеца АА и обикновеният работник ХХ . Действието се развива в една обстановка, няколко часа в навечерието на Нова година. 
Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант от преди 20 години, от тези емигранти в началото на демокрацията, които имаха възможност да бягат. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари, и мечтае като се върне да покани на празненство целия град, за да видят всички, че „ стопанинът се е върнал от чужбина".  Героят на Калин Врачански е абсолютен антипот- върховния интелектуалец,  вероятно напуснал родината си по идейни причини. Като че ли всичко разделя тези двама души. Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират им предоставя малкото допирни точки в ограниченото и студено жизнено пространство. Историята е вълнуваща.
Режисьорът на постановката и актьор Асен Блтатечки казва : „ Това е една пиеса, която нито осъжда, нито поущрява, нито поучава, тя просто наблюдава отстрани една такава съдба- на емигранта. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможностт да прегърнеш някой и да му кажеш една топла дума.“
Спектакъл за свободата, добротата, благородството, прошката, за нуждата от нежност, близост и топлота.
Правата за пиесата са предостъпени от Diogenes Verlag AG Zürich

Времетраене: 90 минути