Големановъ

Комедия от Ст.Л.Костов

Постановачен екип:

РЕЖИСЬОР: Георги Стоилов

Актьори: Любомир Нейков, Елена Петрова , Стефан Рядков,Силвия Лулчева, Красимир Ранков, Мария Статулова

Времетраене: 1:45

В творчеството на най-големия български комедиограф Ст.Л.Костов, пиесата Големанов заема първо място. По своите художествени качества, тази забележителна творба стои дори над всички останали сатирични произведения.
Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярния български литературен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Той е олицетворение на вманиаченият кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.
В пиесата Ст.Л.Костов ни показва няколко дни от живота на един добър човечец, който става хитър и лукав, когато разбира че има вероятност да го изберат за министър. Губи чувството си за мярка и разкрива своята глупост, лицемерие, скъперничество и грандомания.
В пиесата автора постига интересен парадокс, като го превръща от един стълб на държавната машина - в неин изобличител. Когато героят се чувства огорчен и неоценен от своята партия, Големанов започва да критикува дори парламентаризма и демокрацията, срамните пазарлъци, морала и честта на управляващите. Майсторската разработка на всички образи държат действието в рамките на едно завидно единство между жизнена и художествена правда.
Над всичко разбира се в тази забележителна комедия стои самият Големанов. С него и с цялото си произведение, Ст.Л.Костов осмива така саркастично нашето политическо общество, както малцина български писатели са успели да го направят през годините. С критичния си патос и ярки, колоритни образи, със стегнатата си композиция и лаконичен диалог, пиесата Големанов остава най-ценното завоевание на нашата сатирична литература за всички времена.

"Големанов"
23.01.2018 - София- Сълза и смях

"Големанов"
18.02.2018 - София- Сълза и смях

"Големанов"
31.03.2018 - София- Сълза и смях

"Големанов"
26.04.2018 - София- Сълза и смях

"Големанов"
19.11.2018 - София- Сълза и смях