Благородният испанец

Пиесите и животът на Съмърсет Моъм са изпълнени с толкова приятна ирония и неочаквани обрати, че просто няма как да не се насладим на тази постановка по творба на един от най-четените английски автори на миналия век.
Пиесата разказва за група английски туристи, заминали на екскурзия за Испания, където се натъкват на странна местна птица. Той е испанец и освен че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича, страстно, се оказва влюбен във вдовица.
Тя обаче отблъсква всичките му по-напористи предложения и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг. Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстната молба за ръката на жена му.
Ясно е, че под „съпруга” всеки разбира „собствената си“ и в един момент испанецът се оказва сред гора от ръце – и с мисълта, че се бори само за тази на истинската вдовица.
И ако всичко дотук ви напомня сапунена опера, трябва да видите какво се случва след тази първоначална комедия от грешки. Както се предполага, лудостта е пълна, а отвъд смеха е и сериозното разсъждение за семейството, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат.